Smaki Padwy. Co zjeść w Padwie
W trakcie naszej ostatniej podróży do Padwy odkryliśmy kilka miejsc, które na długo zapamiętamy przede wszystkim dzięki wyjątkowym smakom, jakie tam znalaźliśmy. Każdy, kto kocha włoską kuchnię, powinien odwiedzić te miejsca, aby poczuć prawdziwy smak Padwy. W wcześniejszym wpisie opisałem Wam najważniejsze zabytki i miejsca kulturalne Padwy, które warto zwiedzić, przeczytajcie: Co warto zobaczyć w Padwie.
A teraz przejdźmy do kulinarnych perełek Padwy.
Pastasuta – prawdziwe królestwo makaronu
Pierwszym przystankiem na naszej kulinarnej mapie Padwy była restauracja Pastasuta. To miejsce, które urzekło nas swoją prostotą i autentycznym, włoskim klimatem. Możecie zjeść w lokalu albo na stolikach na Placu w Padwie. Pastasuta to prawdziwe królestwo makaronu, gdzie każdy talerz jest przygotowywany z pasją i miłością do tradycji kulinarnych.
Zamówiliśmy klasyczne spaghetti carbonara oraz spaghetti salsa di pomodoro. Makaron był idealnie al dente, doskonałe połączenie boczku i jajek w carbonarze.
Makaron z salsą pomidorową był lekki, orzeźwiający. Porcja była obfita, a każdy kęs potwierdzał, że Włosi naprawdę są mistrzami w przyrządzaniu makaronu.
Możecie również zamówić włoskie klasyczne makarony takie jak cacio e pepe, amatriciana, pesto alla genovese czy ragù alla bolognese.
Ceny makaronów to ok. 10 euro. Do tego możecie zamówić także jednego z klasycznych włoskich drinków np. Spritz. My za nasze makarony zapłaciliśmy 11 i 8 euro.
Adres: Pastasuta, Piazza delle Erbe 35, Padwa
Caffe Pedrocchi
Po wspaniałym obiedzie w Pastasuta, postanowiliśmy kontynuować swoją kulinarną podróż, odwiedzając jedno z najbardziej znanych miejsc w Padwie – Caffe Pedrocchi. Ta historyczna kawiarnia jest obowiązkowym punktem na mapie każdego miłośnika kawy.
Wchodząc do Caffe Pedrocchi, widzimy eleganckie wnętrza, ozdobione stylowymi meblami i dziełami sztuki, wprowadzały w wyjątkowy nastrój. Zamawiamy tam słynną kawę „Pedrocchi”, której nie mogliśmy się doczekać. To unikalna mieszanka espresso z dodatkiem miętowej śmietanki i czekolady – połączenie, które brzmi intrygująco i smakuje jeszcze lepiej. Kawa była intensywna, ale jednocześnie orzeźwiająca dzięki miętowemu akcentowi. Idealna do degustacji w letnie popołudnie.
Niestety zamówienie musiliśmy składać dwa razy, bo kawa była tak dobra, że nasze kawy „Pedrocchi” wypiły nam dzieci. Ceny kawy to 3 euro za wersję klasyczną, wersja letnia jest odrobinę droższa i kosztuje 4 euro.
Jednak cena kawy zależy również od miejsca gdzie ją wypijemy. Kawa wypita przy barze kosztuje 3 euro, wypita przy stoliku już 5,5 euro, a w eleganckiej sali ze stołami z obrusami i fortepianem odrobinę drożej.
Adres: Caffe Pedrocchi, Via VIII Febbraio 15, Padwa
Gelateria Portogallo – lody, których nie zapomnisz
Oczywiście, żaden dzień we Włoszech nie byłby kompletny bez porcji lodów. Słyszeliśmy wiele dobrego o Gelateria Portogallo, więc nie mogliśmy sobie odmówić wizyty w tej lodziarni. Już od pierwszego spojrzenia na gabloty pełne różnorodnych smaków wiedzieliśmy, że dokonanie wyboru będzie trudne.
Postawiliśmy na klasykę – lody pistacjowe i miętowe. Każdy kęs potwierdzał, że Gelateria Portogallo to miejsce, które naprawdę zna się na swoim fachu. Lody były kremowe, gładkie i pełne intensywnego smaku. Pistacjowe miały naturalny, orzechowy aromat, a miętowe dawały idealne orzeźwienie w ten gorący dzień
Adres: Gelateria Portogallo, Via Umberto I 101, Padwa
Padwa to nie tylko piękne zabytki i urokliwe place, ale także wyjątkowe smaki, które warto odkrywać. Od pysznych makaronów w Pastasuta, przez kultową kawę w Caffe Pedrocchi, aż po niesamowite lody w Gelateria Portogallo.
Jeśli kiedykolwiek będziesz miał okazję odwiedzić Padwę, koniecznie odwiedź te miejsca – gwarantuję, że nie będziesz rozczarowany.